Crypto en Blokkettingen digitale valuta

Er gaat geen dag voorbij en je hoort wel iets over de Bitcoin. 10 jaar geleden was de Bitcoin iets wat niet bestond en toen in 2008 de eerste Bitcoin het licht zag had niemand een idee wat de impact 9 jaar later zou zijn. Wat een grappige bijkomstigheid is dat een student voor 25000 bitcoins een Pizza bestelde via een online restaurant. Dat zou tegenwoordig een dure Pizza geweest zijn van zo’n 350,000,000 euro …… Wow!!! niet normaal. Hoe dan ook, 4 jaar geleden kocht ik ook een aantal Bitcoins uit nieuwsgierigheid en kocht hier online het eea voor.

Zelf doen

Tot een paar weken geleden kwam ik erachter dat ik nog een stukje Bitcoin ergens had zweven. Want dat is precies wat het is, wie de sleutel heeft heeft het cryptogeld. Het is niet zoals je in demiddag langs de bank gaat, je legitmeerd en een paar minutenlater met bankbiljetten op straat staat. Crypto currency heeft geen eigenaar, het geld staat niet op naam en mede daarom is het een middel waarmee de onderwereld geld kan witwassen. Tenminste de geldstromen zijn anoniem en ook de digitale portomonees.

Nu 9 jaar later is Bitcoin niet meer de enige Crypto currency, er zijn er meer dan 250 bij gekomen. Zo heb jede Ripple, Dodecoin, Stealthcoin en voor de kunstenaars onder ons de Artbyte. Elke currency heeft een verhaal en vaak een ideaal. De vraag is echter wat is het nut van de Crypto currency. Binenkort schrijf ik iets over BlockChain waar de Bitcoin en andere crypto currency op gebasseerd is.

Voor nu wil ik mij vooral buigen over die vraag. Voor mij is het namelijk niets meer dan een speculatie middel waarmee je veel geld kunt verdienen of verliezen en zeker geen betaal middel om in de avond voor een maaltijd uit te geven. Daarnaast komen er misschien geen handelaren meer aan bod maar er zijn veel profiteurs van het Crypto fenomeen. Zo heb je de handelaren waarbij je geld via CC, Ideaal, Paypal etc kunt omzetten in Crypto valuta waarbij de handelaar een percentage opstrijkt. Bij bijvoorbeeld Dogecoin is dit 12 cent per transactie maar bij Bitcoin is dit nu opgelopen tot 10 euro per transactie…

Als met al interressant, maar ik zie nog niet direct een doel voor de consument. Daarintegen zie ik wel een kans voor het bedrijfsleven voor het werken met BLockchain technology, maar daar binnenkort meer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *