Een smartwatch op zonneenergie

In dit stukje wilde ik het hebben over een bijzondere smartwatches die al een tijdje te verkrijgen is. 4 jaar geleden kwam het bekende horloge Citizen met een smartwatch. Dit horloge was op zonnenenergie speciaal voor de Iphone. Met dit analoge stukje vakmanschap was het mogelijk om via bluetooth een verbinding te maken tussen de telefoon (iPhone) en het horloge. Met een beperkt aantal notificaties werd de gebruiker geinformeerd over bijvoorbeeld een SMS of telefoongesprek.

Eind 2016 kwam Citizen met de opvolger. De Citizen Proximity voor Android en IOS. Het ontwerp had een update gekregen maar de binnenkant was op een aantal minimale aanpassingen in stand gehouden. Dot horloge is net als zijn voorganger afhanklijk van alleen de zon en kan daarme zonder koppeling het een aantal jaar overleven in de kelder of donkere ruimte. Met Bluetooth aan ook nog tot aan 9 maanden, Als is de verbinding dan maximaal 6 uur per dag.

Het mooie van dit concept is Ā natuurlijk dat er niet meer een afhankelijkheid is van een stekker wat bij de meeste gebruikers van smartwatches nog altijd op 1 staat in de frustatie top 10. Het tweede pluspunt is dat her horloge waterdicht is en je ermee kan zwemmen, douchen en zelfs een aantal met onderwater kan. Ook het design is er aantrekkelijk met zijn fysieke wijzers, seconde wijzer en door het gebruik van de tijd van de smartphone loopt het klokje altijd op tijd.

De notificaties zijn in te stellen per soort, zo kun je bijvoorbeeld uit je contacten kiezen bij wie hij wel of niet dient te trillen/piepen. Je kan bij whatsapp ook instellen of de notificatie bijvoorbeeld door een geluidssignaal dient te gaan of een tril….. of beide. erg handig en je wordt niet zo snel meer afgeleid.

Zijn er dan geen nadelen aan dit mooie design, techniek en voorkomen? jawel het grootste nadeel is dat van tijd tot tijd de bluetooth verbinding verbroken wordt en dat je iedere ochtend de verbindig sowieso opnieuw moet maken. Er zit namelijk geen reconnect optie op het horloge wat naar mijn inzien een gemiste kans is. Laten we hopen dat Citizen dit later aanbrengt. Ook de prijs is niet mals, je betaald 499 euro waarvoor je ook een mooie iwatch akn kopen met meer functionaliteit als komt deze nauwelijks in de buurt qua uiterlijk.

Bij goed zoeken op eBay kom je weleens demo modellen, auctions of een uitverkoop tegen van dit en het vorige model (allen iPhone) voor soms wel zo laag als 99$.

Conclusie: als je op zoek bent naar iets anders dan touchscreens, stappentellers, meeluisterfuncties, nu.nl op een veel te klein scherm dat is dit misschien iets voor je…. een echte aanrader voor de liefhebben van eenvoud!

8/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *